Beiaard speelt voor het eerst op 20 mei

gepost op: 20 april 2017

Binnenkort is het zo ver. Driehonderd jaar lang was de Sint-Pieterskerk van Puurs al klaar voor een beiaard. Nu zal deze beiaard voor de eerste keer weerklinken in ons centrum. Dat moment laten we niet zomaar voorbij gaan.

Op zaterdag 20 mei maken we er een groot feest van! Dat moet je horen én zien. Want de inhuldiging gaat gepaard met visuals op de kerk, een onvergetelijk moment. Als kers op de taart volgt er nog een spectaculaire theatershow.

Wereldprimeur in Puurs
Op onze kathedraal van Klein-Brabant projecteren we aan de hand van videomapping. Videomapping is een technologisch hoogstandje waarbij objecten of gebouwen omgetoverd worden tot projectievlakken. Aan de hand van speciale software worden beelden geprojecteerd op onze kerk. Het wordt een indrukwekkend en intrigerend schouwspel. Het is niet de eerste keer dat aan videomapping wordt gedaan op een kerk. Maar dat de beelden worden begeleid door live-muziek door een beiaardier in diezelfde kerk? Da’s nooit gezien!

Alles zal live te volgen zijn op een groot scherm op het Kerkplein. Zo hoef je helemaal niets te missen van het spektakel. Af en toe schakelen we over naar onze beiaardier boven in de kerk en  krijgen we een mooi beeld van de manier waarop de magische klanken via de toetsen en de klokken over het Kerkplein zweven.

Wie is de Puurse beiaardier?
Nu Puurs een beiaard heeft met 50 klokken, zullen we ook onze eigen ‘gemeentebeiaardier’ aan de toetsen zetten. Wie die beiaardier is? Dat houden we nog geheim. Je zal hem voor het eerst horen spelen op 20 mei. Dan onthullen we zijn identiteit!

Eerste beiaardconcert op 21 mei
Liefhebbers van de beiaard kunnen op zondag 21 mei opnieuw afzakken naar het Kerkplein. Vier beiaardiers geven tussen 14.00u en 17.00u het beste van zichzelf. Elke beiaardier heeft zijn eigen stijl, dat zal je goed kunnen horen op zondag! Met een drankje en een stukje taart kan je genieten van de klanken die over het Kerkplein zullen zweven. De beiaard brengt de Puursenaars samen.

Zomerconcerten
Kan je er niet bij zijn op 21 mei? Geen nood! De hele zomer lang worden er regelmatig concerten georganiseerd. De 50 beiaardklokken worden dus meteen aan het werk gezet! Alle informatie over de deze concerten kan je vinden op www.725puurs.be/beiaard.

Elke eerste en derde donderdag van de maand zal de gemeentebeiaardier tussen 11.00u en 12.00u spelen, tijdens de markt.

“Het woord ‘beiaard’ roept warme herinneringen op aan onze studententijd in Antwerpen, waarbij de beiaardconcerten op maandagavond een vast afspraakmoment vormden voor de jeugd uit Antwerpen en omstreken. De sfeer is ons altijd bijgebleven. Ik vind het best wel uniek dat we dit in onze gemeente kunnen realiseren, misschien kan het ook voor de jeugd uit onze regio een plek van samenkomst worden.” – Anne-Marie, meter van één van de 50 klokken

20 mei – Inhuldigingsfeest beiaard

20.00u opening plein
21.00u start officiële programma
22.00u theaterspektakel en videomapping
23.00u einde officiële programma

Kerkplein

21 mei – Eerste beiaardconcert

14.00u tot 17.00u

Kerkplein

Hang dat weekend zeker je 725-vlag buiten! Zo versieren we heel Puurs voor deze feestelijke gebeurtenis. Nog geen vlag te pakken gekregen? Ga naar www.puurs.be/webwinkel.

Ontdek alles over het inhuldigingsweekend op www.725puurs.be/beiaard.

De Puurse bib geeft je al een voorproefje van dit klokkengezang:

<-- De lijst met nummer 4620 zal hier worden weergegeven -->